Mooi rood is niet lelijk

Ik heb een boek gekocht. Om precies te zijn, ik heb een boek gekocht dat gaat over de menstruatie. En dat was net zo ongemakkelijk als het onderwerp zelf. Want degene achter de kassa was een man.

Het is vrijdagmiddag en ik sta in de rij bij de boekhandel. Ik heb twee boeken en een opschrijfboekje in mijn handen; twee cadeautjes en een cadeautje voor mezelf. De rij is lang en het is warm in de winkel. Er wordt een tweede kassa geopend. Een man neemt mijn boeken aan en scant de barcodes.
“Zijn het cadeautjes?”
“Deze twee wel. Het opschrijfboekje is een cadeautje voor mezelf.”
“Dat moet ook kunnen,” lacht de verkoper.
“Zeker! Dat maakt het leven leuker.”
Opeens schiet mij te binnen dat ik nog een boek wil kopen. Een boek waaraan mijn zus heeft meegewerkt. Een menstruatieboek.
“Ik zou graag een boek willen bestellen, want ik denk dat u ‘m niet heeft liggen. De titel is ‘Mooi rood is niet lelijk’. Ik ben alleen de naam van de schrijfster vergeten.”
Er verschijnt een denkrimpel op zijn voorhoofd. Je hoort hem denken: die titel, die heb ik eerder gehoord. “Ik zoek het op in de computer.” Hij tikt behendig op het toetsenbord. “Ah!” De denkrimpel verdwijnt. “Hij moet er nog liggen. Ik zal ‘m voor je pakken.” De verkoper loopt naar een tafel vol boeken. Hij moet bukken om het boek te pakken. Een menstruatieboek leg je niet open en bloot op tafel. Nee, zo’n boek moffel je weg onder de tafel. Want ook al bloeden vrouwen zo’n 500 keer in hun leven, over het onderwerp mag niet gesproken worden; laat staan dat je er een boek over schrijft.

Mijn zus en ik, wij hebben altijd erg veel last gehad van onze menstruatiecyclus. Gelukkig konden wij er met elkaar over praten. Maar ik merkte al snel dat ik geen sympathie hoefde te verwachten van mijn mannelijke en soms zelfs vrouwelijke vrienden. Stel je niet zo aan. Neem een paracetamol. Leg een kruik op je buik. Gebruik een tampon én maandverband om doorlekken te voorkomen. En stop met zeuren. Meer kun je toch niet doen. Toch…?
Ha! Dat had je gedacht! Paula Kragten, de vrouw achter dit geweldige boek, schrijft in ‘Mooi rood is niet lelijk’ alles wat je moet weten over de menstruatie. Van alternatieven voor tampons en maandverband (in een vrouwenleven worden ruim 13.000 tampons/maandverbandjes gebruikt!) tot de werking van de hormonen tijdens de menstruatie. En van verontrustende feitjes (vrouwen verliezen in hun leven gemiddeld 37,5 liter bloed…) tot heerlijke recepten om je baarmoeder tot bedaren te brengen. Die recepten komen bij mijn zus vandaan. Mijn zus is van het experimenteren met voeding. Ze is erachter gekomen dat het helpt om bepaalde voeding (helaas geldt dit voornamelijk voor die heerlijke reep chocolade en junkfood waar je lichaam naar smacht zodra het weer die tijd van de maand is) te laten staan wanneer je ongesteld moet worden en welke voedingsmiddelen helpen tegen buikkrampen, migraine, hevige bloedingen en al die andere ongemakken. Vijf van deze recepten zijn verwerkt in het boek waarmee de verkoper in zijn handen staat.

De verkoper grijnst ongemakkelijk.
“Je bent de tweede die dit boek koopt.”
Ik beken: “Mijn moeder heeft het boek ook gekocht, omdat mijn zus eraan heeft meegewerkt.”
“Ik had nooit gedacht dat iemand het boek zou kopen.”
“U heeft er nu toch al twee verkocht.”
“Ja… Een moeder en een dochter.”
“Ik denk dat dit boek het goed zou doen op middelbare scholen,” schiet ik in de verdediging.
Maar hij praat eroverheen. “Dus je bent er één van den Dekker?”
Het flauwe grapje ‘de enige echte’ schiet door mijn hoofd, maar ik houd mijn mond en knik.
“Ik zal de groeten doen aan mijn moeder.” (Mam, als je dit leest, bij deze).
“Gaat het zo mee? Of wil je er een zakje omheen.”
“Een zakje, graag.”

Lieve lezer. Koop dit boek. Koop dit boek voor je tiener buurmeisje, voor je puberende (klein)dochter, voor je nicht, voor je tante, voor je beste vriendin of, als je een vrouw bent, koop dit boek voor jezelf. Bovenal, koop dit boek bij Vos & van de Leer in Dordrecht. Je zult er naar moeten vragen bij de kassa, want dit boek is zo bijzonder dat het niet op tafel mag liggen. Je zult je waarschijnlijk, net als ik, een beetje ongemakkelijk voelen, omdat je ernaar moet vragen. Doe het toch. Want dit boek moet gelezen worden om de taboe rond de menstruatie te verbreken.

SAM_0792

2 gedachten over “Mooi rood is niet lelijk

 1. “En dat was net zo ongemakkelijk als het onderwerp zelf. Want degene achter de kassa was een man.”
  Reactie: tijd dat je tot het besef komt dat mannen ook gewoon mensen zijn en niet gelijk in slachtofferrol schieten als “jouw” boek toevallig geen plaats op tafel heeft zoals vele andere boeken ook.

  1. Beste meneer Bastinck,

   Dank voor het lezen van het artikel en voor uw reactie. Het ging mij er niet om dat het boek niet op tafel lag, het ging er meer om hoe ongemakkelijk het gesprek ging. Puur omdat het boek over de menstruatie gaat. Maar ik geef u gelijk! Vrouwen kunnen daar net zo ongemakkelijk over praten. Het wordt eens tijd dat daar verandering in komt, vind u niet?

   Met vriendelijke groet,
   Catharina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s